Svininfluensan

Det har funnits "Galna ko-sjukan", "Fågelinfluensan" och nu är det dags för "svininfluensan". Men den här gången är det nog värre än tidigare i och med att svininfluensan smittar via människor. I Mexico går alla runt med munskydd, och munskydden hade sålt slut i nattapoteket i stan! Snart ska man nästan inte kunna "gå ut och ta lite frisk luft" för luften kommer inte heller vara frisk! Vad ska man göra då? Hur ska man skydda sina barn från alla sjukdomar? Och vilken värld lämnar vi efter oss till våra barn?
Det är väldigt skrämmande med alla nya sjukdomar som upptäcks! Och det kommer närmare och närmare en hela tiden. Det finns smittade av svininfluensan i Danmark så det är väl bara en tidsfråga innan det upptäcks i Sverige också! 

 

Symtom

Symptomen för svininfluensa är väldigt lika de man får av den "vanliga" influensan, en feber som plötsligt kommer och problem med luftvägarna.
Ett annat vanligt symptom är diarré.


Skydda sig
Svininfluensan smittar genom droppar ifrån nysningar, hosta och saliv, och viruset kan också fastna på olika ytor.

  • Stanna hemma från arbetet eller skolan om du är sjuk och gör inte andra ärenden.
  • Nys och hosta i armvecket.
  • Undvik kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål, speciellt om du nyser ofta.
  • Ta helst inte i ögon, mun eller näsa så slipper du få smittan om du av någon anledning fått influensaviruset på dina händer.
  • Använd handsprit.
  • Håll avstånd från andra människor om du själv är smittad.


Danmark

Under dagen meddelade danska myndigheter att en person har bekräftats vara smittad av svininfluensan.

Sverige
Än så länge finns det inga indikationer på att svininfluensan har spridits till Sverige, några prover har tagits men inget fall har bekräftats.


Kommentarer

Postat av: Sara

Var med och tävla om att bli "Månadens blogg" nu i maj! Detta innebär att du skyltas i min vänstermeny i en månads tid tills nästa Månadens blogg utses. För att delta i tävlingen lägger du en kommentar i det här (http://ssarapettersson.blogspot.com/2009/05/manadens-blogg-tavling.html) inlägget, för att öka chansen att vinna så tipsa gärna dina vänner och läsare om tävlingen med ett blogginlägg (glöm inte att skicka länken till blogginlägget i kommentaren). Hoppas det intresserar dig och jag önskar dig lycka till :-)

(Följ mig gärna via bloglovin så följer jag dig!)

Datum: 2009-05-04, Tid: 16:22:05
Bloggadress: http://www.ssarapettersson.blogspot.com
Postat av: Joella

Är livrädd för svininfluensan. :(

Datum: 2009-05-04, Tid: 21:03:34
Bloggadress: http://talkingbird.blogg.se/
Postat av: Gina

den är tydligen inte så farlig som det sägas och de där maskerna hjälper inte. Du rör dem och sen i ditt ansikte och det smittas på det sättet med,

Föressten har Frågestund på min blogg=)

Fin blogg=)

Datum: 2009-05-05, Tid: 09:03:53
Bloggadress: http://jejna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Trackback

RSS 2.0