FASTAN

Som ni nu kanske vet så börjar vi muslimer fasta imorgon insallah, jag ska försöka "fast"-blogga, så ni som inte fastar får en läsa litegrann om hur det är att fasta nu när dagarna är så långa.. men det ska gå bra insallah. Gud ger oss styrka att stå emot frestelserna!

Ramadan är den nionde månaden av det islamiska månåret och den islamiska fastemånaden. Fastan är en av Islams grundpelare. Både män och kvinnor fastar men Koranen ger dispens åt gravida eller ammande kvinnor. Sjuka och resande skall heller inte fasta och när en kvinna få menstruation under ramadan skall hon inte fasta utan ta igen de missade dagarna vid ett annat tillfälle. Barn behöver inte fasta men när de börjar närma sig puberteten och den ålder där de betraktas som religiöst vuxna brukar de också uppmuntras att pröva att fasta åtminstone ett par dagar eller en del av dagen.

Fastan varar från soluppgång till solnedgång och under den tiden får en muslim inte äta eller dricka. Man får inte heller ha sexuell samvaro. Fastan föreskrivs i sura 2 vers (183-185) i Koranen:

"TROENDE! det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud. [Fastan skall vara] ett begränsat antal dagar. Men den av er som är sjuk eller på resa [skall fasta senare] under motsvarande antal dagar och de som har möjlighet skall som offer ge en nödställd att äta.Och den som självmant gör gott utöver vad plikten bjuder, [skall finna att] detta kommer honom själv till godo. Och fastan är för ert väl - om ni visste [hur mycket gott den tillför er]!. För att ge männoskorna vägledning [inleddes] i månaden Ramadan uppenbarelsen av Koranen i vilken vägledningen klargörs och en måttstock ges med vilken rätt kan mätas och skiljas från orätt. Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar. Gud vill göra det lätt - inte tungt - för er. Håll [fastan under den föreskrivna] perioden och prisa Gud som har väglett er - kanske skall ni visa [Honom] tacksamhet." (Koranen 2:183-185)    Källa: www.islamguiden.com



Nu ska vi äta "sahur" som det heter på turkiska dvs äta för att sen börja fastan... RAMADAN MUBAREK!

Kommentarer

Postat av: z

RAMADAN MUBAREK TILL ALLA

Datum: 2009-08-21, Tid: 01:59:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Trackback

RSS 2.0